Jak krok po kroku obliczyc d=e^-1 mod 2340...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
foggy_baca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 6 lip 2008, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dallas

Jak krok po kroku obliczyc d=e^-1 mod 2340...

Post autor: foggy_baca »

Proszę o wytłumaczenie sposobu znalezienia d.

\(\displaystyle{ d= e^{-1} mod2340}\), gdzie e=7

Jak to się robi przy dzieleniu mniejszej liczby przez większą.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Jak krok po kroku obliczyc d=e^-1 mod 2340...

Post autor: »

Z algorytmu Euklidesa mamy:
\(\displaystyle{ 7= 0\cdot 2340 + 7 \\
2430 = 334 7 + 2 \\
7 = 3 2 +1}\)

czyli
\(\displaystyle{ 1= 7 - 3 2= 7 - 3 (2430 - 334 7) = 1003 7 - 3 2430}\)
stąd
\(\displaystyle{ 7^{-1} = 1003}\)

Q.
foggy_baca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 6 lip 2008, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dallas

Jak krok po kroku obliczyc d=e^-1 mod 2340...

Post autor: foggy_baca »

Wielkie dzięki o to mi właśnie chodziło.
ODPOWIEDZ