Prosta kongruencja z algorytmem euqlidesa
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 lip 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
Prosta kongruencja z algorytmem euqlidesa
Witam:)
Mamw wielką prośbę, za godzinkę mam zaliczenie z takiego typu zadań:
Mimo, że wczoraj siedziałem do 4, sprawdziłem wszystkie tematy związane z kongruencją
ale nadal nie wiem skąd co się bierze, proszę nie odsyłajcie mnie do google.
Proszę o dokładne, krok po kroku wyjaśnienie, jak liczyć takie zadania:
1) Sprawdz czy istnieją odwrotności a^{-1}
a przystaje 5 (mod 32)
2) Rozwiąż nastepujące kongruencje liniowe:
a) 4x przystaje 1 (mod 7)
b) 4x przystaje 3 (mod 7)
Z góry dzięki
Mamw wielką prośbę, za godzinkę mam zaliczenie z takiego typu zadań:
Mimo, że wczoraj siedziałem do 4, sprawdziłem wszystkie tematy związane z kongruencją
ale nadal nie wiem skąd co się bierze, proszę nie odsyłajcie mnie do google.
Proszę o dokładne, krok po kroku wyjaśnienie, jak liczyć takie zadania:
1) Sprawdz czy istnieją odwrotności a^{-1}
a przystaje 5 (mod 32)
2) Rozwiąż nastepujące kongruencje liniowe:
a) 4x przystaje 1 (mod 7)
b) 4x przystaje 3 (mod 7)
Z góry dzięki
Prosta kongruencja z algorytmem euqlidesa
2.
raczej
\(\displaystyle{ a) \qquad x \equiv 2 ( mod 7)}\)
\(\displaystyle{ b) \qquad x \equiv 6 ( mod 7 )}\)
bo co to za sztuka mnożyć przez \(\displaystyle{ 0}\)
rozpatrz wszystkie przypadki przystawania iksa modulo 7. Najpierw iks przystaje do 1, nie dziala. Potem sprawdzasz czy dziala dla 2. Jesli tak, to masz odpowiedz. Jesli nie to idziesz dalej etc.
raczej
\(\displaystyle{ a) \qquad x \equiv 2 ( mod 7)}\)
\(\displaystyle{ b) \qquad x \equiv 6 ( mod 7 )}\)
bo co to za sztuka mnożyć przez \(\displaystyle{ 0}\)
rozpatrz wszystkie przypadki przystawania iksa modulo 7. Najpierw iks przystaje do 1, nie dziala. Potem sprawdzasz czy dziala dla 2. Jesli tak, to masz odpowiedz. Jesli nie to idziesz dalej etc.
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Prosta kongruencja z algorytmem euqlidesa
Skoro \(\displaystyle{ a\equiv 5 \mod{32}}\)
Szukamy zatem, takiego \(\displaystyle{ x\in Z^{*}_{32}}\) ze:
\(\displaystyle{ 5\cdot x\equiv 1\mod{32}}\)
Stad:
\(\displaystyle{ x=13}\)
Szukamy zatem, takiego \(\displaystyle{ x\in Z^{*}_{32}}\) ze:
\(\displaystyle{ 5\cdot x\equiv 1\mod{32}}\)
Stad:
\(\displaystyle{ x=13}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 lip 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
Prosta kongruencja z algorytmem euqlidesa
nic nierozumiem, prosiłbym od podstaw! skad to się bierze???
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Prosta kongruencja z algorytmem euqlidesa
ZAD.2.:
a)
\(\displaystyle{ 4x \equiv 1(mod \ 7)\\
x \equiv 1 4^{-1} (mod \ 7) \\
x \equiv 1 2 (mod \ 7) \\
x \equiv 2 (mod \ 7)\\
x=7k+2}\)
dla \(\displaystyle{ k Z}\)
a)
\(\displaystyle{ 4x \equiv 1(mod \ 7)\\
x \equiv 1 4^{-1} (mod \ 7) \\
x \equiv 1 2 (mod \ 7) \\
x \equiv 2 (mod \ 7)\\
x=7k+2}\)
dla \(\displaystyle{ k Z}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 lip 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
Prosta kongruencja z algorytmem euqlidesa
tak ale skąd takie wyniki się biorą, jak to czytać?
dlaczego 4^-1 i potem 1x2 nastepnie sama 2, i x=7k+2, co to za zapis
i czy Z to zbiór liczb pierwszych?
Sporo czytałem ale nie wiem co z czym wiązać, proszę od podstaw..
tak już po zaliczeniu jestem, dała podobne zadania, ale proszę o wyjaśnienie..
Z góry dziękuję:)
dlaczego 4^-1 i potem 1x2 nastepnie sama 2, i x=7k+2, co to za zapis
i czy Z to zbiór liczb pierwszych?
Sporo czytałem ale nie wiem co z czym wiązać, proszę od podstaw..
tak już po zaliczeniu jestem, dała podobne zadania, ale proszę o wyjaśnienie..
Z góry dziękuję:)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 lip 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
Prosta kongruencja z algorytmem euqlidesa
Już nieco jaśniej, ale skąd wzięła się ta []tex2[/latex] dlaczego \(\displaystyle{ 4^{-1}=2 ?}\)RyHoO16 pisze:ZAD.2.:
a)
\(\displaystyle{ 4x \equiv 1(mod \ 7)\\
x \equiv 1 \cdot 4^{-1} (mod \ 7) \\
x \equiv 1 \cdot 2 (mod \ 7) \\
x \equiv 2 (mod \ 7)\\
x=7k+2}\)
dla \(\displaystyle{ k \in Z}\)
Czy to wynika z tabelki mnożenia \(\displaystyle{ mod 7}\) {0,1,2,3,4,5,6} ?
faktycznie wg tej tabelki \(\displaystyle{ 2x4=1}\) a więc \(\displaystyle{ 4^{-1}=2}\), ale dlaczego?
albo \(\displaystyle{ 3x5=1 => 3^{-1}=5}\) nie rozumiem
Ostatnio zmieniony 7 lip 2008, o 18:38 przez AppzAddict23, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Prosta kongruencja z algorytmem euqlidesa
to moze ja wyjaśnie ten przykład najdokładniej jak potrafie
masz do rozwiązania kongrencję
\(\displaystyle{ 4x\eqiv 1(mod 7)}\)
masz z tego wyznaczyć wszystkie \(\displaystyle{ x\in Z}\) spełniajace ten warunek
zatem dzielimy obustronnie przez 4 w \(\displaystyle{ Z_7}\) (czyli mnożymy obie stroby przez \(\displaystyle{ 4^_{-1}}\) w \(\displaystyle{ Z_7}\))
\(\displaystyle{ x=1\cdot 4^{-1}(mod 7)}\) i teraz wyznaczamy \(\displaystyle{ 4^{-1}}\) np rozszerzonym algorytmem euklidesa (w tak małych ciałach jak \(\displaystyle{ Z_7}\) mozna to też zrobić w pamięci)
\(\displaystyle{ 7=1\cdot 4+3\\
4=1\cdot 3+1\\
\\
1=4-1\cdot 3=4-1\cdot (7-1\cdot 4)=4-1\cdot 7+1\cdot 4=2\cdot 4-1\cdot 7}\)
elementem \(\displaystyle{ 4^{-1}}\) jest liczba stojąca przy 4(mod 7) tj 2
zatem nasza kongruencja wygląda tak:
\(\displaystyle{ x\equiv 1\cdot 2(mod 7)\\
x\equiv 2(mod 7)}\)
czyli tą kongruencję spełniaja wszystkie liczby które przy dzieleniu przez 7 daja resztę 2 tj liczby postaci \(\displaystyle{ x=7k+2}\) dla każdego \(\displaystyle{ k\in Z}\)
masz do rozwiązania kongrencję
\(\displaystyle{ 4x\eqiv 1(mod 7)}\)
masz z tego wyznaczyć wszystkie \(\displaystyle{ x\in Z}\) spełniajace ten warunek
zatem dzielimy obustronnie przez 4 w \(\displaystyle{ Z_7}\) (czyli mnożymy obie stroby przez \(\displaystyle{ 4^_{-1}}\) w \(\displaystyle{ Z_7}\))
\(\displaystyle{ x=1\cdot 4^{-1}(mod 7)}\) i teraz wyznaczamy \(\displaystyle{ 4^{-1}}\) np rozszerzonym algorytmem euklidesa (w tak małych ciałach jak \(\displaystyle{ Z_7}\) mozna to też zrobić w pamięci)
\(\displaystyle{ 7=1\cdot 4+3\\
4=1\cdot 3+1\\
\\
1=4-1\cdot 3=4-1\cdot (7-1\cdot 4)=4-1\cdot 7+1\cdot 4=2\cdot 4-1\cdot 7}\)
elementem \(\displaystyle{ 4^{-1}}\) jest liczba stojąca przy 4(mod 7) tj 2
zatem nasza kongruencja wygląda tak:
\(\displaystyle{ x\equiv 1\cdot 2(mod 7)\\
x\equiv 2(mod 7)}\)
czyli tą kongruencję spełniaja wszystkie liczby które przy dzieleniu przez 7 daja resztę 2 tj liczby postaci \(\displaystyle{ x=7k+2}\) dla każdego \(\displaystyle{ k\in Z}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 lip 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
Prosta kongruencja z algorytmem euqlidesa
Dziękuję Serdecznie, a teraz sprawdzenie czy zrozumiałem
Mamy taki przykład:
\(\displaystyle{ 22x5mod7/22^{-1}}\)
\(\displaystyle{ x 5x22^{-1}mod7}\)
\(\displaystyle{ 7=1x4+3}\)
\(\displaystyle{ 22=1x20+2= ..}\)
rozbijam \(\displaystyle{ 1=4-1x3=4-1x(7-1x4)=4-1x7+1x4= 2x4-1x7}\) //dlaczego 2? chodzi o to że są dwie 4 i tak można to zapisać.. Czy dalej czy to samo robię z 22 też rozbijam?
dalej mi wychodzi bez rozbicia 22
\(\displaystyle{ x=5x2mod7/22^{-1}}\)
\(\displaystyle{ x=5*2mod7}\)
\(\displaystyle{ x=10mod7}\)
zastem x=7k+10 sprawdziłem sobie w głowie, np x=66 czyli 7x8+10 => 56+10 = 66 reszta zostaje 10.. czy 7x3+10 x=31
czyli odwrotniością \(\displaystyle{ 22x5mod7}\) jest \(\displaystyle{ x=66}\)
dobrze to zrobiłęm?
Mamy taki przykład:
\(\displaystyle{ 22x5mod7/22^{-1}}\)
\(\displaystyle{ x 5x22^{-1}mod7}\)
\(\displaystyle{ 7=1x4+3}\)
\(\displaystyle{ 22=1x20+2= ..}\)
rozbijam \(\displaystyle{ 1=4-1x3=4-1x(7-1x4)=4-1x7+1x4= 2x4-1x7}\) //dlaczego 2? chodzi o to że są dwie 4 i tak można to zapisać.. Czy dalej czy to samo robię z 22 też rozbijam?
dalej mi wychodzi bez rozbicia 22
\(\displaystyle{ x=5x2mod7/22^{-1}}\)
\(\displaystyle{ x=5*2mod7}\)
\(\displaystyle{ x=10mod7}\)
zastem x=7k+10 sprawdziłem sobie w głowie, np x=66 czyli 7x8+10 => 56+10 = 66 reszta zostaje 10.. czy 7x3+10 x=31
czyli odwrotniością \(\displaystyle{ 22x5mod7}\) jest \(\displaystyle{ x=66}\)
dobrze to zrobiłęm?
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Prosta kongruencja z algorytmem euqlidesa
\(\displaystyle{ 22\equiv 1(mod 7)!!}\)
w ciele \(\displaystyle{ Z_7}\) elementami są jedynie \(\displaystyle{ 0,1,2,3,4,5,6}\)
\(\displaystyle{ x\equiv 5(mod 7)\\
x=7k+5}\)
w ciele \(\displaystyle{ Z_7}\) elementami są jedynie \(\displaystyle{ 0,1,2,3,4,5,6}\)
\(\displaystyle{ x\equiv 5(mod 7)\\
x=7k+5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 lip 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
Prosta kongruencja z algorytmem euqlidesa
tak ale przykład mam taki \(\displaystyle{ 22x5mod7}\)
rozpisuje zawsze moduł, a co zrobić z tym 22?
rozpisuje zawsze moduł, a co zrobić z tym 22?
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Prosta kongruencja z algorytmem euqlidesa
zauważ, że liczba 22 w ciele \(\displaystyle{ Z_7}\) to jest tak naprawde 1
chodzi ci o przykład \(\displaystyle{ 22x\equiv 5(mod)7}\)
czy
\(\displaystyle{ 22\cdot 5=?(mod 7)}\)
chodzi ci o przykład \(\displaystyle{ 22x\equiv 5(mod)7}\)
czy
\(\displaystyle{ 22\cdot 5=?(mod 7)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 lip 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
Prosta kongruencja z algorytmem euqlidesa
tak tak, ten przykład \(\displaystyle{ 22x\equiv 5(mod)7}\) dlaczego 1?natkoza pisze:zauważ, że liczba 22 w ciele \(\displaystyle{ Z_7}\) to jest tak naprawde 1
chodzi ci o przykład \(\displaystyle{ 22x\equiv 5(mod)7}\)
czy
\(\displaystyle{ 22\cdot 5=?(mod 7)}\)