Znaleźć wszystkie pary liczb całkowitych \(\displaystyle{ (x,y)}\), spełniające równanie \(\displaystyle{ xy+5x+2y+3=0}\)
Wiem, że trzeba to jakoś pogrupować i doprowadzić do postaci \(\displaystyle{ (x+/-a)(y+/-b)=0}\) ale nie mam pomysłu jak to zrobić.
Liczby spełniające równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 cze 2008, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z wsi
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
Liczby spełniające równanie
\(\displaystyle{ xy+5x+2y=-3 x(5+y)+2(y+5)=-3+10 (x+2)(5+y)=7
1.
7=1 7
\begin{cases} x+2=1 \\ x+5=7\end{cases}
\begin{cases} x+2=7 \\ x+5=1 \end{cases}
2.
7=(-1) (-7)
\begin{cases} x+2=-1 \\ x+5=-7 \end{cases}
\begin{cases} x+2=-7 \\ x+5=-1 \end{cases}}\)
[ Dodano: 28 Czerwca 2008, 14:51 ]
I znów nie zdążyłam...
1.
7=1 7
\begin{cases} x+2=1 \\ x+5=7\end{cases}
\begin{cases} x+2=7 \\ x+5=1 \end{cases}
2.
7=(-1) (-7)
\begin{cases} x+2=-1 \\ x+5=-7 \end{cases}
\begin{cases} x+2=-7 \\ x+5=-1 \end{cases}}\)
[ Dodano: 28 Czerwca 2008, 14:51 ]
I znów nie zdążyłam...
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 cze 2008, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z wsi
- Podziękował: 1 raz