Wykaż - NWD i NWW

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Brzezin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 152 razy

Wykaż - NWD i NWW

Post autor: Brzezin »

Wykaż, że
\(\displaystyle{ NWD(a,b) = NWD(a+b, NWW(a,b))}\)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz
Maks
thralll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 29 maja 2008, o 23:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 54 razy

Wykaż - NWD i NWW

Post autor: thralll »

Jeżeli zapiszemy, że a=c*d i b=c*e gdzie c jest największym dzielnikiem obu liczb (c istnieje dla każdej pary liczb różnych od zera, bo każda liczba dzieli się przez 1).
Możemy zapisać:
\(\displaystyle{ L=NWD(a,b) = NWD(c*d,c*e) = c \\ P=NWD(a+b, NWW(a,b)) = NWD(c*(d+e),c*d*e)=c=L \\ L=P}\)
..i udowodnić, że podana równość jest prawdziwa.
również pozdrawiam
thralll
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Wykaż - NWD i NWW

Post autor: MagdaW »

\(\displaystyle{ NWD(a,b)=x

a=px

b=qx

gdzie NWD(p, q)=1

a+b=x(p+q)

NWW(a, b)=xpq

NWD(a+b, NWW(a, b))=NWD(x(p+q), xpq)=x,

bo NWD(pq, p+q)=1}\)

Liczba pq dzieli się zarówno przez wszystkie dzielniki liczby p jak i dzielniki liczby q. Liczby p i q nie mają wspólnych dzielników. Jeżeli dodamy do liczby podzielnej przez jakieś n liczbę niepodzielną przez n, to otrzymana suma na pewno nie będzie podzielna przez n.
c.n.d.

[ Dodano: 22 Czerwca 2008, 14:03 ]
I znów zostałam wyprzedzona...
ODPOWIEDZ