Obliczyć część całkowitą ciągu

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

Obliczyć część całkowitą ciągu

Post autor: kluczyk »

Ciąg \(\displaystyle{ x_{n}}\) zdefiniowano następująco:
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ x_{n+1}=x_{n}^{2}+x_{n}}\) dla \(\displaystyle{ n qslant 1}\) Obliczyć część całkowitą:\(\displaystyle{ \frac{1}{x_{1}+1} + \frac{1}{x_{2}+1} +...+ \frac{1}{x_{100}+1}}\)
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Obliczyć część całkowitą ciągu

Post autor: Wasilewski »

https://matematyka.pl/76457.htm
Zadanie 1. jest dość podobne.
ODPOWIEDZ