Czy mógłbym prosić o pomoc z takim oto równaniem? Niestety umiem tylko do pewnego momentu
\(\displaystyle{ 12x+71, \quad \mathbb{Z}_{101}\\
101=12\cdot8+5\\
12=5\cdot2+2\\
5=2\cdot2+1\\
1=5-2\cdot2\\
1=5-2(12-5\cdot2)\\
1=5\cdot5-2\cdot12\\
1=5(101-12\cdot8)-2\cdot12\\
1=5\cdot101-42\cdot12}\)
dalej nie wiem co trzeba robić
Ciała liczb - równania
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 29 wrz 2007, o 16:09
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Ciała liczb - równania
Domyślam się, że chodzi o równanie \(\displaystyle{ 12x=71}\).
Algorytm Euklidesa został zastosowany po to, żeby znaleźć odwrotność dwunastki w naszym ciele - jest nią liczba \(\displaystyle{ -42}\) czyli \(\displaystyle{ 59}\). Stąd, po wymnożeniu naszego równania przez tęże odwrotność, dostaniemy:
\(\displaystyle{ x=59 71 = 48}\)
Q.
Algorytm Euklidesa został zastosowany po to, żeby znaleźć odwrotność dwunastki w naszym ciele - jest nią liczba \(\displaystyle{ -42}\) czyli \(\displaystyle{ 59}\). Stąd, po wymnożeniu naszego równania przez tęże odwrotność, dostaniemy:
\(\displaystyle{ x=59 71 = 48}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 29 wrz 2007, o 16:09
- Płeć: Mężczyzna
Ciała liczb - równania
Dokładnie o takie równanie mi chodziło.
Już rozumiem. Dzięki Ci dobry człowieku
Już rozumiem. Dzięki Ci dobry człowieku