Zadanka z Pawłowskiego - część całkowita

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MISMaP UW
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Zadanka z Pawłowskiego - część całkowita

Post autor: neworder »

1. Wykazać, że \(\displaystyle{ [(5+\sqrt{19})^{n}]}\) jest nieparzyste dla każdego n.
2. Wykazać, że dla każdego naturalnego n i rzeczywistego x równanie (n+1)x-[nx]=a ma dokładnie n+1 pierwiastków.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2005, o 10:01 przez neworder, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

Zadanka z Pawłowskiego - część całkowita

Post autor: juzef »

W pierwszym wystarczy chyba udowodnić, że \(\displaystyle{ (5+\sqrt{19})^n+(5-\sqrt{19})^n}\) jest parzyste.
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MISMaP UW
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Zadanka z Pawłowskiego - część całkowita

Post autor: neworder »

Dlaczego?
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Zadanka z Pawłowskiego - część całkowita

Post autor: g »

a ten ciag jest z kolei rozwiazaniem rekurencji \(\displaystyle{ a_0 = 2, a_1 = 10 , a_{n+2} = 10a_{n+1} - 6a_n}\) (dlaczego?). no i teraz chyba widac ze jest parzyste.

[edit]
neworder pisze:Dlaczego?
no bo \(\displaystyle{ (5+\sqrt{19})^n = [(5 + \sqrt{19})^n] + _n}\). wiadomo, ze \(\displaystyle{ \alpha_n (0,1)}\). a z kolei \(\displaystyle{ (5 + \sqrt{19})^n + (5 - \sqrt{19})^n \mathbb{Z}}\) (latwo sprawdzic). a \(\displaystyle{ (5 - \sqrt{19})^n (0,1)}\). czyli \(\displaystyle{ \alpha_n + (5 - \sqrt{19})^n = 1}\). a zatem \(\displaystyle{ (5 + \sqrt{19})^n + (5 - \sqrt{19})^n = [(5 + \sqrt{19})^n] + _n + (5 - \sqrt{19})^n = [(5 + \sqrt{19})^n] + 1}\). a zatem jak \(\displaystyle{ [(5 + \sqrt{19})^n]}\) ma byc \(\displaystyle{ \in 2\mathbb{Z}+1}\), to \(\displaystyle{ [(5 + \sqrt{19})^n]+1 2\mathbb{Z}}\)
Ostatnio zmieniony 13 paź 2005, o 22:47 przez g, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Zadanka z Pawłowskiego - część całkowita

Post autor: Tomasz Rużycki »

Ja bym troszkę inaczej uzasadnił tę parzystość

Wyrazy tej sumy po rozwinięciu tych dwumianów zawierające \(\displaystyle{ \sqrt{19}}\) w nieparzystej potędze się wzajemnie zniosą, a reszta się podwoi - ta suma jest parzysta:)


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Zadanka z Pawłowskiego - część całkowita

Post autor: g »

a jak chodzi o drugie to masz \(\displaystyle{ x + \{ nx \} = a}\), wykres sobie chyba nietrudno wyobrazic, uzasadnic dlaczego on jest taki a nie inny tez latwo, a reszte to juz z niego odczytac.
ODPOWIEDZ