Udowodnić, że dla \(\displaystyle{ n \in N \wedge x \in R}\)
\(\displaystyle{ \left[ x \right] + \left[ x+\frac{1}{n} \right] + \left[ x+ \frac{2}{n} \right] +...+ \left[ x+ \frac{n-1}{n} \right] = \left[ nx \right]}\)
[x]-równość
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
[x]-równość
Niech \(\displaystyle{ x= \left[ x \right] + \alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ alpha in left[ frac{k}{n}, frac{k+1}{n}
ight)}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ \left[ x \right] + \left[ x+\frac{1}{n} \right] + \left[ x+ \frac{2}{n} \right] +...+ \left[ x+ \frac{n-1}{n} \right] = \\ =
n \left[ x \right] + \left[ \alpha \right] + \left[ \alpha +\frac{1}{n} \right] + \left[ \alpha + \frac{2}{n} \right] +...+ \left[ \alpha + \frac{n-1}{n} \right] = \\ =
n \left[ x \right] + k = n \left[ x \right] + \left[ n\alpha \right] = \left[ nx \right]}\)
Mam nadzieję, że wiadomo skąd biorą się druga i ostatnia równość.
Q.
ight)}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ \left[ x \right] + \left[ x+\frac{1}{n} \right] + \left[ x+ \frac{2}{n} \right] +...+ \left[ x+ \frac{n-1}{n} \right] = \\ =
n \left[ x \right] + \left[ \alpha \right] + \left[ \alpha +\frac{1}{n} \right] + \left[ \alpha + \frac{2}{n} \right] +...+ \left[ \alpha + \frac{n-1}{n} \right] = \\ =
n \left[ x \right] + k = n \left[ x \right] + \left[ n\alpha \right] = \left[ nx \right]}\)
Mam nadzieję, że wiadomo skąd biorą się druga i ostatnia równość.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
[x]-równość
Z uwagi na przedział w jakim znajduje się \(\displaystyle{ \alpha}\), mamy:
\(\displaystyle{ \left[ \alpha +\frac{i}{n} \right] = \begin{cases}
0 \ dla \ i<n-k \\
1 \ dla \ n-k \leq i \leq n-1 \end{cases}}\)
Czyli w całej sumie jedynkami jest tylko ostatnie \(\displaystyle{ k}\) wyrazów.
Q.
\(\displaystyle{ \left[ \alpha +\frac{i}{n} \right] = \begin{cases}
0 \ dla \ i<n-k \\
1 \ dla \ n-k \leq i \leq n-1 \end{cases}}\)
Czyli w całej sumie jedynkami jest tylko ostatnie \(\displaystyle{ k}\) wyrazów.
Q.