Wykaż, że dla każdej liczby rzzeczywistej...
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 gru 2007, o 10:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: spod stołu.
- Podziękował: 9 razy
Wykaż, że dla każdej liczby rzzeczywistej...
Wykaż, że:
a) dla każdej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ a}\) zachodzi nierówność \(\displaystyle{ 4a^2 + 1 qslant 4a}\)
b)suma dowolnej liczby dodatniej i jej odwrotności jest nie mniejsza od 2;
c)jeśli a i b są liczbami tego samego znaku, to \(\displaystyle{ \frac{a}{b} + \frac{b}{a} qslant 2}\)[/latex]
a) dla każdej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ a}\) zachodzi nierówność \(\displaystyle{ 4a^2 + 1 qslant 4a}\)
b)suma dowolnej liczby dodatniej i jej odwrotności jest nie mniejsza od 2;
c)jeśli a i b są liczbami tego samego znaku, to \(\displaystyle{ \frac{a}{b} + \frac{b}{a} qslant 2}\)[/latex]
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Wykaż, że dla każdej liczby rzzeczywistej...
a)
\(\displaystyle{ 4a^2-4a+1\geq 0\\
\Delta=0\\
a>0}\)
zatem funkcja ma tylko jedno miejsce zerowe, a dla pozostałych \(\displaystyle{ x}\) ma wartości dodatnie
b)
\(\displaystyle{ x+\frac{1}{x}\geq }\)
\(\displaystyle{ 4a^2-4a+1\geq 0\\
\Delta=0\\
a>0}\)
zatem funkcja ma tylko jedno miejsce zerowe, a dla pozostałych \(\displaystyle{ x}\) ma wartości dodatnie
b)
\(\displaystyle{ x+\frac{1}{x}\geq }\)
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Wykaż, że dla każdej liczby rzzeczywistej...
b) \(\displaystyle{ L=a+\frac{1}{a}=\frac{a^2+1}{a}=\frac{(a-1)^2+2a}{a}=\frac{(a-1)^2}{a}+2 qslant 2=P}\)
Wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{(a-1)^2}{a}}\) jest nieujemne dla każdego \(\displaystyle{ a R_+}\) i jeśli dodamy do niego 2 to na pewno uzyskana liczba będzie większa lub równa 2. C.N.D
[ Dodano: 14 Czerwca 2008, 17:41 ]
c)
\(\displaystyle{ L=\frac{a}{b}+\frac{b}{a}=\frac{a^2+b^2}{ab}=\frac{(a-b)^2+2ab}{ab}=\frac{(a-b)^2}{ab}+2 qslant 2=P}\)
Jeśli a i b są tych samych znaków, to iloczyn ab jest dodatni. Wyrażenie w liczniku (a-b)^2 również jest stale nieujemne, więc cały ułamek jest na pewno nieujemny. Jeśli dodamy do niego 2 to napewno otrzymana liczba będzie większa od 2. C.N.D
Wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{(a-1)^2}{a}}\) jest nieujemne dla każdego \(\displaystyle{ a R_+}\) i jeśli dodamy do niego 2 to na pewno uzyskana liczba będzie większa lub równa 2. C.N.D
[ Dodano: 14 Czerwca 2008, 17:41 ]
c)
\(\displaystyle{ L=\frac{a}{b}+\frac{b}{a}=\frac{a^2+b^2}{ab}=\frac{(a-b)^2+2ab}{ab}=\frac{(a-b)^2}{ab}+2 qslant 2=P}\)
Jeśli a i b są tych samych znaków, to iloczyn ab jest dodatni. Wyrażenie w liczniku (a-b)^2 również jest stale nieujemne, więc cały ułamek jest na pewno nieujemny. Jeśli dodamy do niego 2 to napewno otrzymana liczba będzie większa od 2. C.N.D
Ostatnio zmieniony 14 cze 2008, o 19:56 przez meninio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
Wykaż, że dla każdej liczby rzzeczywistej...
c) Przedstawię trochę inny sposób (ale oczywiście poprzedni jest poprawny).
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}+\frac{b}{a} qslant 2 a ^{2}+b^{2} qslant 2ab a ^{2}+b^{2}-2ab qslant 0 (a-b) ^{2} qslant 0
cnd}\)
Możemy tak zrobić, ponieważ iloczyn liczb o takim samym znaku jest zawsze dodatni.
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}+\frac{b}{a} qslant 2 a ^{2}+b^{2} qslant 2ab a ^{2}+b^{2}-2ab qslant 0 (a-b) ^{2} qslant 0
cnd}\)
Możemy tak zrobić, ponieważ iloczyn liczb o takim samym znaku jest zawsze dodatni.
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Wykaż, że dla każdej liczby rzzeczywistej...
Dowodzenie nierówności powinno przebiegać, tak aby wyjść od lewej bądź prawej strony nierówności i poprzez kolejne przekształcenia dojść do strony drugiej. Czyli L->przekształcenia->P.
Dowodzenie nierówności poprzez jej przekształcanie nie jest zbyt dobrą metodą.
Dowodzenie nierówności poprzez jej przekształcanie nie jest zbyt dobrą metodą.
Wykaż, że dla każdej liczby rzzeczywistej...
no to ja proponuję skorzystać z nierówności pomiędzy średnimi arytmetyczną i geometryczną
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wykaż, że dla każdej liczby rzzeczywistej...
Nieprawda, jest to metoda w pełni poprawna i czasami dużo bardziej elegancka.meninio pisze:Dowodzenie nierówności poprzez jej przekształcanie nie jest zbyt dobrą metodą.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wykaż, że dla każdej liczby rzzeczywistej...
Oczywiście, że każdy może mieć swoje zdanie, ale matematyka to nauka na tyle ścisła, że w większości wypadków potrafi rozstrzygnąć które zdanie jest słuszne, a które nie. W tym wypadku zdanie, że metoda dowodzenia nierówności przez przekształcenia równoważne jest poprawna - jest słuszne. A kto twierdzi inaczej, ten najzwyczajniej w świecie nie ma racji.
Q.
Q.
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Wykaż, że dla każdej liczby rzzeczywistej...
A jak dowodzisz równości trygonometrycznych to też przekształcasz równanie?? Ja raczej jestem nauczony: wyjdź od lewej i dojdź do prawej lub na odwrót.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wykaż, że dla każdej liczby rzzeczywistej...
Zależnie od humoru, a co to ma do rzeczy?meninio pisze:A jak dowodzisz równości trygonometrycznych to też przekształcasz równanie??
To, że zostałeś nauczony jednej z poprawnych metod nie znaczy, że wszystkie inne są niepoprawne.Ja raczej jestem nauczony: wyjdź od lewej i dojdź do prawej lub na odwrót.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wykaż, że dla każdej liczby rzzeczywistej...
A co to znaczy "zbyt dobra"?meninio pisze:Nigdzie nie napisałem, że są niepoprawne. Napisałem, że nie są zbyt dobrą.
W matematyce coś albo jest dobre (poprawne), albo nie. Pośrednich możliwości nie ma.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 262
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilno, Vilniaus rejonas.
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 7 razy
Wykaż, że dla każdej liczby rzzeczywistej...
niby bardzo stary temat ale chciałbym go na chwilę odświeżyć, bo bardzo mi się podobają rozwiązania meninio , mam pytanie czy można w ten sposób udowodnić podpunkt "a", żeby nie sprzątać z prawej strony 4a ??
\(\displaystyle{ dla \ \ a \in R}\)
\(\displaystyle{ 4a^2+1 \ge 4a}\)
\(\displaystyle{ (2a-1)^2+4a \ge 4a}\)
i to by mogło zakończyć ten dowód?
PS. Dopiero próbuję uczyć się dowodzenia, ale sposób w jaki zrobił do meninio jest dla mnie jak najbardziej jasny - obrazujący rozwiązanie w sposób najbardziej widoczny i przyjemny dla oka .
\(\displaystyle{ dla \ \ a \in R}\)
\(\displaystyle{ 4a^2+1 \ge 4a}\)
\(\displaystyle{ (2a-1)^2+4a \ge 4a}\)
i to by mogło zakończyć ten dowód?
PS. Dopiero próbuję uczyć się dowodzenia, ale sposób w jaki zrobił do meninio jest dla mnie jak najbardziej jasny - obrazujący rozwiązanie w sposób najbardziej widoczny i przyjemny dla oka .