Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n...
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 gru 2007, o 10:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: spod stołu.
- Podziękował: 9 razy
Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n...
Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n liczba \(\displaystyle{ n^3 - n}\) jest podzielna przez 6.
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n...
\(\displaystyle{ n^3-n=n(n^2-1)=n(n-1)(n+1)=(n-1)n(n+1)}\)
Naszą liczbę udało się przedstawić w postaci iloczynu 3 kolejnych liczb całkowitych. W śród trzech kolejnych liczb całkowitych co najmniej jedna z nich jest parzysta, i dokładnie jedna z nich jest podzielna przez 3. Więc jeśli jest liczba jest podzielna przez 2 i przez 3 to w związku z tym jest podzielna przez 6.
Naszą liczbę udało się przedstawić w postaci iloczynu 3 kolejnych liczb całkowitych. W śród trzech kolejnych liczb całkowitych co najmniej jedna z nich jest parzysta, i dokładnie jedna z nich jest podzielna przez 3. Więc jeśli jest liczba jest podzielna przez 2 i przez 3 to w związku z tym jest podzielna przez 6.