Wskazywanie podzielnosci

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
dudek342
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 paź 2005, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

Wskazywanie podzielnosci

Post autor: dudek342 »

Jak za pomoca wzorow skroconego mnozenia wykazac, ze potega jakiejs liczby jest podzielna przez dana liczbe, na przyklad ze 5^12-1 jest podzielne przez 31 korzysajac dwokrotnie z roznicy kwadratow i jeden raz z roznicy szescianow?
Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Wskazywanie podzielnosci

Post autor: Tomasz Rużycki »

\(\displaystyle{ 5^{12}-1=(5^6-1)(5^6+1)=(5^3-1)(5^3+1)(5^6+1)=4\cdot 31 (5^3+1)(5^6+1)}\), co kończy dowód.


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
ODPOWIEDZ