Dla jakich n wyrażenie:
\(\displaystyle{ \Large \frac{ 2^{n - 1} }{k} + \frac{26}{k}}\)
jest całkowite?
k należy do C
kto się z tym upora?
kiedy to wyrażenie jest całkowite
kiedy to wyrażenie jest całkowite
W zasadzie, to to jest końcówka zadania - jeżeli to udowodnie, to będzie git. Wiem, że n=4, 6 i 8, ale jak do tego dojść?
[ Dodano: Pią Paź 07, 2005 6:53 pm ]
Zapomniałem o jednym
To całe wyrażenie = k+1
gdzie, k rzecz jasna należy do C
[ Dodano: Pią Paź 07, 2005 6:53 pm ]
Zapomniałem o jednym
To całe wyrażenie = k+1
gdzie, k rzecz jasna należy do C
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
kiedy to wyrażenie jest całkowite
A mógłbyś zamieścić zadanie w całości? Wtedy może coś wykombinujemy. Chociaż myślę, że znam trześć tego zadania.