Znajdź wszystkie liczby trzycyfrowe o następującej własności: po zakryciu środkowej cyfry otrzymamy liczbę dwucyfrową dziewięć razy mniejszą.
Pomożecie ?
Znajdź liczby trzycyfrowe o następującej własności...
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 5 paź 2005, o 23:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z nikąd
- Podziękował: 6 razy
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Znajdź liczby trzycyfrowe o następującej własności...
Z zadania wynika, że liczba
\(\displaystyle{ \overline{abc}=9\overline{ac}\\100a+10b+c=90a+9c\\10a+10b=8c\\5(a+b)=4c}\)
Wiemy, że a należy do zb. {1,2,...,9} oraz b,c do {0,1,....9}. Wiemy również, co wynika z ostatniej równości, że c jest podzielne przez 5 oraz a+b przez 4. c może być równe 0 lub 5, ale ale dla 0 równanie nie zachodzi, ponieważ jak widać, wtedy 5(a+b) musiałoby być równe 0. Skoro wiemy, że c=5, to rozpatrzamy wszystkie przypadki, dla których a+b jest podzielne przez 4 i otrzymujemy w ten sposób wszystkie liczby spełniające żądaną własność:)
\(\displaystyle{ \overline{abc}=9\overline{ac}\\100a+10b+c=90a+9c\\10a+10b=8c\\5(a+b)=4c}\)
Wiemy, że a należy do zb. {1,2,...,9} oraz b,c do {0,1,....9}. Wiemy również, co wynika z ostatniej równości, że c jest podzielne przez 5 oraz a+b przez 4. c może być równe 0 lub 5, ale ale dla 0 równanie nie zachodzi, ponieważ jak widać, wtedy 5(a+b) musiałoby być równe 0. Skoro wiemy, że c=5, to rozpatrzamy wszystkie przypadki, dla których a+b jest podzielne przez 4 i otrzymujemy w ten sposób wszystkie liczby spełniające żądaną własność:)