Jak udowodnić, że każda liczba pierwsza ma postać...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
BP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 28 kwie 2008, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 4 razy

Jak udowodnić, że każda liczba pierwsza ma postać...

Post autor: BP »

Mam mały problem, a mianowicie: jak udowodnić, że każda liczba pierwsza ma postać \(\displaystyle{ 6n+1 6n-1}\) ? (Nie znam się za bardzo na kongruencji)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Jak udowodnić, że każda liczba pierwsza ma postać...

Post autor: Szemek »

a ma taką postać
ciekawe gdzie 2 albo 3 pasuje
BP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 28 kwie 2008, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 4 razy

Jak udowodnić, że każda liczba pierwsza ma postać...

Post autor: BP »

Zapomniałem, że chodzi o liczbę \(\displaystyle{ \geqslant 5}\)
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Jak udowodnić, że każda liczba pierwsza ma postać...

Post autor: Wasilewski »

\(\displaystyle{ p \equiv 1 (mod \ 2) ft(p\equiv 1(mod \ 3) p \equiv 2 (mod \ 3)\right)}\)
Najpierw pierwszy przypadek:
\(\displaystyle{ p \equiv 1 (mod \ 2)}\)
Mnożymy przez 3:
\(\displaystyle{ 3p \equiv 3 (mod \ 6) \\
p \equiv 1 (mod \ 3)}\)

Mnożymy przez 2:
\(\displaystyle{ 2p \equiv 2 (mod \ 6)}\)
Odejmujemy:
\(\displaystyle{ p \equiv 3 - 2 \equiv 1 (mod \ 6)}\)
Teraz sam spróbuj zrobić drugi przypadek.
Rozwiązanie poniżej też jest niezłe.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2008, o 20:50 przez Wasilewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Jak udowodnić, że każda liczba pierwsza ma postać...

Post autor: tkrass »

oczywiście te liczby pierwsze >3

6n+2=2(3n+1) podzielne przez 2
6n+3=3(2n+1) podzielne przez 3
6n+4=2(3n+2) podzielne przez 2
6n podzielne przez 6
6n+5=6(n+1)-1
ODPOWIEDZ