Udowodnic, ze liczba jest niewymierna

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
pYroMan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 13 paź 2004, o 21:39
Pomógł: 1 raz

Udowodnic, ze liczba jest niewymierna

Post autor: pYroMan »

jak w temacie, dwa przyklady
1) \(\displaystyle{ \sqrt{2}-\sqrt{3}}\)
2) \(\displaystyle{ log_{(2-\sqrt{3})}(2+\sqrt{3})}\)

z gory dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

Udowodnic, ze liczba jest niewymierna

Post autor: juzef »

1) Załóżmy, że liczba \(\displaystyle{ \sqrt{2}-\sqrt{3}}\) jest wymierna. Wtedy także \(\displaystyle{ {\frac{-(\sqrt{2}-\sqrt{3})^2 +5}{2}=\sqrt{6}}\) jest liczbą wymierną. Jak udowodnić, że \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) jest niewymierny, chyba wiadomo.
2) Ta liczba nie jest niewymierna. Jest nawet całkowita.
pYroMan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 13 paź 2004, o 21:39
Pomógł: 1 raz

Udowodnic, ze liczba jest niewymierna

Post autor: pYroMan »

no teraz widze, ze cos pokrecilem i nic dziwnego, ze nie moglem tego drugiego zrobic
i jeszcze raz dziekuje za pomoc
ODPOWIEDZ