Algorytm

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
Tys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 12 kwie 2005, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 12 razy

Algorytm

Post autor: Tys »

Witam Chciałbym zapytać jak wygląda algorytm pisemnego wyciągania pierwiastków? Z każdej liczby
Awatar użytkownika
Ula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 24 wrz 2005, o 01:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko - Biała
Pomógł: 2 razy

Algorytm

Post autor: Ula »

Ula pisze:Liczbę pod pierwiastkiem grupujemy po dwie od prawej strony.

\(\displaystyle{ \sqrt{2,14,50}}\)

Szukany największej liczby jednosyfrowej, której kwadrat nie przekracza liczby, zaczynamy od lewej strony.

\(\displaystyle{ 2\rightarrow 1}\)
podpisujemy pod grupą cyfr jak w dzieleniu pisemnym i odejmujemy. Otrzymaliśmy teraz 114. Podwajamy otrzymaną wcześniej liczbę czyli 1, dostajemy 2 i szykamy cyfry wg:
Otrzymaną cyfrą jest 4. Dopisujemy ją do podwojengo wyniku i mnożymy przez nią.

\(\displaystyle{ 1\cdot 2= 2}\)
\(\displaystyle{ 2 4\rightarrow 24\cdot 4 = 96.}\) Otrzymana liczba musi być mniejsza od 114.

Odejmujemy od 114 wynik, czyli 96, otrzymaliśmy 18.

Znów dopisujemy kolejną liczbę, czyli mamy teraz 1850.
teraz w wyniku mamy juz 14, podwajamy tę liczbę - 28 i szukamy trzeciej cyfry, która dopiszemy i pomnożymy przez nią. Musimy otrzymać wynik mniejszy od 1850.
jest to 6 , zatem
\(\displaystyle{ 286\cdot 6 = 1716}\),
\(\displaystyle{ 1850-1716 = 134}\)
wynik w przybliżeniu to 146, możemy kontynuować dopisując po dwa zera. uzyskamy kolejne cyfry po przecinku.

\(\displaystyle{ \sqrt{21450}=146,4...}\)
ODPOWIEDZ