czterocyfrowa liczba podzielna przez 9

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
rw4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 maja 2008, o 13:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 2 razy

czterocyfrowa liczba podzielna przez 9

Post autor: rw4 »

Czy mógłby ktoś mi pomóc rozwiązać następujące zadanie z matematyki dyskretnej z dzialu Algorytm dzielenia i zbiory \(\displaystyle{ \mathbb{Z}p}\):

a) Pokaż, że czterocyfrowa liczba n = abcd jest podzielna przez 9 wtedy i tylko wtedy, gdy suma jej cyfr a+b+c+d jest podzielna przez 9

b) Czy stwierdzenie z ćwiczenia (a) jest prawdziwe dla każdej liczby \(\displaystyle{ n \mathbb{P}}\) , niezależnie od liczby cyfr? Odpowiedz uzasadnij.


Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Rafał
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

czterocyfrowa liczba podzielna przez 9

Post autor: Brzytwa »

Skorzystaj z tego, iż dla dowolnej liczby \(\displaystyle{ n N}\) zachodzi \(\displaystyle{ 10^{n} \equiv 1 \ (mod \ 9)}\)
rw4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 maja 2008, o 13:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 2 razy

czterocyfrowa liczba podzielna przez 9

Post autor: rw4 »

Dziękuję za podpowiedź.
Czy mógłbyś napisać mi rozwiązanie bo mam problem jeszcze :/ nie uważałem na wykładach.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

czterocyfrowa liczba podzielna przez 9

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ n=1000a+100b+10c+d=a+b+c+d+9\cdot (111a+11b+c) \equiv a+b+c+d\hbox{(mod 9)}}\)
ODPOWIEDZ