Liczba 48 w postaci 3 składników

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
klapson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 30 gru 2007, o 21:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brzesko/Kraków
Podziękował: 23 razy

Liczba 48 w postaci 3 składników

Post autor: klapson »

Liczbę 48 przedstaw w postaci sumy trzech składników dodatnich takich, że dwa z nich są równe i iloczyn trzech składników jest największy.
\(\displaystyle{ f(x) = x ^{2} (48-2x)}\)
Nie wiem, czy to o to chodzi? Jeżeli tak, to jak dalej?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Liczba 48 w postaci 3 składników

Post autor: scyth »

Szukasz maksimum \(\displaystyle{ f(x)}\) na przedziale \(\displaystyle{ [0,24]}\). Powinno wyjść \(\displaystyle{ x=16}\) (wtedy wszystkie trzy składniki są równe).
klapson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 30 gru 2007, o 21:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brzesko/Kraków
Podziękował: 23 razy

Liczba 48 w postaci 3 składników

Post autor: klapson »

Da się wyznaczyć to maksimum bez korzystania z pochodnych?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Liczba 48 w postaci 3 składników

Post autor: klaustrofob »

da. \(\displaystyle{ \sqrt[3]{x\cdot x\cdot (48-2x)}\leq \frac{x+x+(48-2x)}{3}=16}\) - nierówność cauchy'ego. równość zachodzi tutaj wszystkie trzy składniki są równe. zatem, zawsze jest \(\displaystyle{ x\cdot x\cdot (48-2x)\leq 16^3}\), ale dla x=48-2x mamy równość i to jest największa wartość.
ODPOWIEDZ