Wartość wyrażenia

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
RAFAELLO14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 4 razy

Wartość wyrażenia

Post autor: RAFAELLO14 »

Wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+ \sqrt{2} } + \frac{1}{ \sqrt{2} + \sqrt{3} } + \frac{1}{ \sqrt{3} + \sqrt{4} } +...+ \frac{1}{ \sqrt{2003} + \sqrt{2004} } + \frac{1}{ \sqrt{2004} + \sqrt{2005} }}\) jest :
a) mniejsza od \(\displaystyle{ \sqrt{2005}}\)
b) większa od \(\displaystyle{ \sqrt{2005}}\)
c) mieści się w przedziale (43.5; 44);

jak sie do tego zabrać?

ps. nie wiem czy w dobrym dziale to umiescilem
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2008, o 17:14 przez RAFAELLO14, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustroń
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 93 razy

Wartość wyrażenia

Post autor: limes123 »

Zauważ, że dla naturalnego k zachodzi
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{k}+\sqrt{k+1}}=\sqrt{k+1}-\sqrt{k}}\) i to powinno pomóc.
RAFAELLO14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 4 razy

Wartość wyrażenia

Post autor: RAFAELLO14 »

no to jest usuniecie niewymiernosci z mianownika... ale jak ta sume obliczyc? nie rozumiem mam to pisac 2005 razy? sory za glupie pytania ale nie czaje
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Wartość wyrażenia

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ (\sqrt{2}-\sqrt{1}) + (\sqrt{3} -\sqrt{2}) +....+(\sqrt{2005}-\sqrt{2004})=\sqrt{2005}-\sqrt{1}}\)
RAFAELLO14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 4 razy

Wartość wyrażenia

Post autor: RAFAELLO14 »

dzieki mniej wiecej rozumiem
ODPOWIEDZ