Suma dwóch liczb i ich dzielenie.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
nirvana666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Suma dwóch liczb i ich dzielenie.

Post autor: nirvana666 »

Suma dwóch liczb naturalnych jest równa 81. Jeśli jedną z nich podzielimy przez drugą, to otrzymamy iloraz 15 i pewną resztę. Znajdź te liczby.

Proste,ale nie wiem jak rozpisać.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2008, o 08:00 przez nirvana666, łącznie zmieniany 1 raz.
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Suma dwóch liczb i ich dzielenie.

Post autor: MagdaW »

x+y=81
15x+a=y
a
nirvana666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Suma dwóch liczb i ich dzielenie.

Post autor: nirvana666 »

Nie rozumiem ostatniego zdania,można jaśniej?
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Suma dwóch liczb i ich dzielenie.

Post autor: MagdaW »

Reszta z dzielenia liczby przez 15 nie może być większa lub równa 15. Można sprawdzić, że 81-4*16=17. Różnica liczb 81 i 3*16, 2*16, 1*16 także będzie większa od 15.
ODPOWIEDZ