Reszta z dzielenia przez 90, 15.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
alicce
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 kwie 2008, o 17:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Garwolin

Reszta z dzielenia przez 90, 15.

Post autor: alicce »

Mam problem z pewnym zadaniem. Pewnie dla was to nie żaden problem, ale cóż.
Kto pyta nie błądzi.

Oto ono:
Pewną liczbę naturalną c podzielono przez 90 i otrzymano resztę 56. Oblicz resztę z dzielenia liczby c przez 15.

Chodzi mi nie tyle o rozwiązanie, co o sposób.

Liczę na szybki odzew.
Pozdrawiam. :]

"mały problem :]" wiele mówi o treści. W dodatku poprawki w treści radzę robić w pierwszym poście. Kasia
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2008, o 20:39 przez alicce, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

Reszta z dzielenia przez 90, 15.

Post autor: dabros »

musimy jeszcze wiedzieć, jakąresztęotrzymano w wyniku dzielenia przez 90
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11367
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Reszta z dzielenia przez 90, 15.

Post autor: mol_ksiazkowy »

Pewną liczbę naturalną c podzielono przez 90 i otrzymano resztę. Oblicz resztę z dzielenia liczby c przez 15.
c=90m +r = 15*6m+r
alicce
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 kwie 2008, o 17:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Garwolin

Reszta z dzielenia przez 90, 15.

Post autor: alicce »

ah, no tak.

reszta wynosi 56 :]
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11367
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Reszta z dzielenia przez 90, 15.

Post autor: mol_ksiazkowy »

ah, no tak.

reszta wynosi 56 :]
uuops hmmm, nie za duzo??!
alicce
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 kwie 2008, o 17:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Garwolin

Reszta z dzielenia przez 90, 15.

Post autor: alicce »

ale nie ta końcowa
ta z dzielenia przez 90 :]
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

Reszta z dzielenia przez 90, 15.

Post autor: dabros »

\(\displaystyle{ c=90k+56 \\ c:15=(90k+56):15=6k+\frac{56}{15}=6k+3+\frac{11}{15}}\)
a więc reszta z dzielenia to 11
ODPOWIEDZ