Układy równań

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
trebor310
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 7 maja 2007, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Układy równań

Post autor: trebor310 »

Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:

Zad 1
Przekształcając odpowiednio układ równań \(\displaystyle{ \begin{cases} x-7=y\\x-2y=10\end{cases}}\) otrzymamy:
a) \(\displaystyle{ \begin{cases} x-7=y\\x-2x-14=10\end{cases}}\)
b) \(\displaystyle{ \begin{cases} x-7=y\\x-x-2x+14=10\end{cases}}\)
c) \(\displaystyle{ \begin{cases} x=y+7\\y+7-2(y+7)=10\end{cases}}\)
d) \(\displaystyle{ \begin{cases} x=y+7\\y-2(y+7)=10\end{cases}}\)

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Układy równań

Post autor: Sylwek »

Najprościej - rozwiąż ten układ równań, wychodzi x=4 i y=-3, podstawiając do każdego z powyższych układów otrzymałem, że żaden z układów z podpunktów a,b,c,d nie powstał z przekształceń układu wyjściowego.
ODPOWIEDZ