niewymierna^niewymierna = wymierna

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

niewymierna^niewymierna = wymierna

Post autor: Dumel »

nie bardzo wiedziałem gdzie wrzucić takie zadanie, sorry jeśli to złe miejsce (a raczej złe):
korzystając z elementarnych własności potęg udowodnij że istnieją takie liczby niewymierne \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) że liczba \(\displaystyle{ p^q}\) jest wymierna
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

niewymierna^niewymierna = wymierna

Post autor: mol_ksiazkowy »

Jeśli \(\displaystyle{ w=\sqrt{2}^{\sqrt{2}}}\) jest wymierna, to koniec dowodu, a jak nie, to \(\displaystyle{ w^{\sqrt{2}}=2}\) jest wymierna,
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2008, o 20:02 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

niewymierna^niewymierna = wymierna

Post autor: Sylwek »

A jeśli Cię to zainteresowało, to powyższe rozumowanie zwie się dowodem niekonstruktywnym.
ODPOWIEDZ