Udowodnić sumy

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

Udowodnić sumy

Post autor: kluczyk »

Udowodnij, że:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \sum_{j=1}^{n} j= \sum_{j=1}^{n} (n-j+1) j}\)

O co chodzi z tym pierwszym znakiem sumy dla k?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Udowodnić sumy

Post autor: mol_ksiazkowy »

O co chodzi z tym pierwszym znakiem sumy dla k?
hmm chyba cos zle odpisalesc tresc., etc
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

Udowodnić sumy

Post autor: kluczyk »

mol_ksiazkowy pisze:hmm chyba cos zle odpisalesc tresc., etc
No właśnie o to chodzi, że zadanie jest coś przekręcone... ale cóż...
Hagaren
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Udowodnić sumy

Post autor: Hagaren »

kluczyk pisze:Udowodnij, że:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \sum_{j=1}^{n} j= \sum_{j=1}^{n} (n-j+1) j}\)
Podejrzewam, że chodziło o
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \sum_{j=1}^{k} j= \sum_{j=1}^{n} (n-j+1) j}\)
ODPOWIEDZ