Cecha podzielności przez 5 w systemie szesnastkowym.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
matika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 23 maja 2007, o 00:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Cecha podzielności przez 5 w systemie szesnastkowym.

Post autor: matika »

Sformułuj cechę podzielność przez 5 w systemie szesnastkowym i sprawdź czy liczba DA95C02DFE5B dzieli się przez 5.
nivwusquorum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 31 maja 2007, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chojnice
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

Cecha podzielności przez 5 w systemie szesnastkowym.

Post autor: nivwusquorum »

Z obserwacji kilku pierwszych wypadków można wywnioskować że chodzi o podzielność sumy cyfr przez 5. Dobra teraz pomyślę nad dowodem:)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Cecha podzielności przez 5 w systemie szesnastkowym.

Post autor: Sylwek »

Najpierw zauważamy, że: \(\displaystyle{ 16^k \equiv 1 \ (mod 5)}\) dla każdego \(\displaystyle{ k \mathbb{Z_+}}\)

Teraz:
\(\displaystyle{ (a_1a_2a_3 \ldots a_{n-1}a_n)_{16}=16^{\beta_1}a_1 + 16^{\beta_2}a_2 + \ldots + 16 a_{n-1} + a_n \equiv a_1+a_2+\ldots + a_{n-1}+a_n =\sum_{i=1}^{n} a_i \ (mod \ 5)}\)

Przy czym: \(\displaystyle{ A=10, \ B=11, \ C=12, \ D=13, \ E=14, \ F=15}\).

Mam nadzieję, że o to chodziło
ODPOWIEDZ