Jeśli (a,b)=1, to (a+b,a-b)=1 lub (a+b, a-b)=2

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
wojciech0404
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 mar 2008, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Jeśli (a,b)=1, to (a+b,a-b)=1 lub (a+b, a-b)=2

Post autor: wojciech0404 »

witam,

mam mały problem z zadaniem:

Wykaż, że jeśli liczby całkowite a i b są względnie pierwsze,czyli jeśli (a,b)=1, to (a+b,a-b)=1 lub (a+b, a-b)=2
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Jeśli (a,b)=1, to (a+b,a-b)=1 lub (a+b, a-b)=2

Post autor: Sylwek »

Może tak:
\(\displaystyle{ 2=2 (a,b) = 2 (b,a+b) qslant (2b, a+b)=(2b-a-b,a+b)=(b-a,a+b)=(a-b,a+b)}\)

Zatem:
\(\displaystyle{ (a-b,a+b) qslant 2}\)

Po drodze skorzystałem z tożsamości \(\displaystyle{ k (x,y) qslant (k x,y)}\) oraz kilka razy z algorytmu Euklidesa.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Jeśli (a,b)=1, to (a+b,a-b)=1 lub (a+b, a-b)=2

Post autor: mol_ksiazkowy »

Jesli a+b=pm i a-b=pn, gdzie p jest l. pierwsza, Jesli p>2, to 2a=p(m+n) czyli p jest dzielnikiem a , a skoro jest tez dzielnikiem a+b, to p dzieli b . sprzecznosc
ODPOWIEDZ