Suma dużych potęg
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
Suma dużych potęg
Znajdź RÓŻNE liczby naturalne spełniające równość:
\(\displaystyle{ a^{100}+b^{100}=c^{101}}\).
Zadanie pochodzi z książki "Matematyka elementarna w zadaniach Tom I" Leva Kuryandchnika, jednak jest ono z testu i nie ma rozwiązania do niego .
\(\displaystyle{ a^{100}+b^{100}=c^{101}}\).
Zadanie pochodzi z książki "Matematyka elementarna w zadaniach Tom I" Leva Kuryandchnika, jednak jest ono z testu i nie ma rozwiązania do niego .
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Suma dużych potęg
co do tej książki, to odpowiedź jest na końcu drugiego tomu, ale rozwiązanie polega na zwyczajnym "zgadnięciu" rozwiązania (jak często u Lva); oto one:
\(\displaystyle{ a=2(2^{100}+3^{100}) \ b=3(2^{100}+3^{100}) \ c=2^{100}+3^{100}}\)
po sprawdzeniu okazuje się, że rzeczywiście takie jest rozwiązanie
\(\displaystyle{ a=2(2^{100}+3^{100}) \ b=3(2^{100}+3^{100}) \ c=2^{100}+3^{100}}\)
po sprawdzeniu okazuje się, że rzeczywiście takie jest rozwiązanie
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
Suma dużych potęg
A fajnie wiedzieć .
Z całych tych 2 tomów zrobiłem 5 zadań z testu i 1 zadanie, z tych "właściwych zadań" xD (41, ale inaczej niż on to przedstawił ). Oczywiście dostajesz plusika .
Z całych tych 2 tomów zrobiłem 5 zadań z testu i 1 zadanie, z tych "właściwych zadań" xD (41, ale inaczej niż on to przedstawił ). Oczywiście dostajesz plusika .
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Suma dużych potęg
\(\displaystyle{ (4^{50} + 16^{50})^{101}= (4^{50} + 16^{50})(4^{50} + 16^{50})^{100}=4^{50}(4^{50} + 16^{50})^{100} + 16^{50}(4^{50} + 16^{50})^{100}}\)
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
Suma dużych potęg
Uogólnienie:
Dla każdego \(\displaystyle{ x y}\) takich, że \(\displaystyle{ \sqrt[100]{x} \sqrt[100]{y} Z}\) zachodzi równość \(\displaystyle{ (x+y)^{101}=(x+y)(x+y)^{100}=x(x+y)^{100}+y(x+y)^{100)}\), gdzie \(\displaystyle{ \sqrt[101]{(x+y)^{101}} \sqrt[100]{x(x+y)^{100}} \sqrt[100]{y(x+y)^{100}} Z}\).
Nie jestem pewien, czy te symbole \(\displaystyle{ \wedge}\) są tu na miejscu i lepiej by to z kwantyfikatorami wyglądało, ale nie wiem jak się je robi (nie chce mi się szukać ), ale rozumiecie o co łazi . Nawet nie takie trudne na jakie wyglądało (przynajmniej mi ).
Dla każdego \(\displaystyle{ x y}\) takich, że \(\displaystyle{ \sqrt[100]{x} \sqrt[100]{y} Z}\) zachodzi równość \(\displaystyle{ (x+y)^{101}=(x+y)(x+y)^{100}=x(x+y)^{100}+y(x+y)^{100)}\), gdzie \(\displaystyle{ \sqrt[101]{(x+y)^{101}} \sqrt[100]{x(x+y)^{100}} \sqrt[100]{y(x+y)^{100}} Z}\).
Nie jestem pewien, czy te symbole \(\displaystyle{ \wedge}\) są tu na miejscu i lepiej by to z kwantyfikatorami wyglądało, ale nie wiem jak się je robi (nie chce mi się szukać ), ale rozumiecie o co łazi . Nawet nie takie trudne na jakie wyglądało (przynajmniej mi ).
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Suma dużych potęg
mysle ze powiniwnes po prostu pisac: dla dowolnych x i y, takizh ze .... zachodzi ...etc ,