Czy liczba \(\displaystyle{ 444...4}\), w której cyfra \(\displaystyle{ 4}\) powtarza się 2004 razy jest kwadratem liczby naturalnej.
Nie wiem czy dobry dział, bo to mój pierwszy temat i nie za bardzo orientuje sie gdzie to mogłoby byc.
Jeśli zły to serdecznie przepraszam moderatorów.
Czy liczba jest kwadratem innej liczby??
- limes123
- Użytkownik
- Posty: 666
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustroń
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 93 razy
Czy liczba jest kwadratem innej liczby??
Dowód nie wprost.
Założmy, że
\(\displaystyle{ 4444...444=k^2}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k\in Z}\)
widzimy, że ponieważ liczba po lewej stronie równości jest podzielna przez 2, to również k jest liczbą podzielną przez 2. Mamy więc
\(\displaystyle{ 444...44=4l^2}\) dla pewnego \(\displaystyle{ l\in Z}\). Z tej równości wynika, iż
\(\displaystyle{ 111...11=l^2}\) a to jest oczywiście sprzecznością, ponieważ liczba po lewej stronie równości daje resztę 3 przy dzieleniu przez 4 a co za tym idzie nie może być kwadratem liczby całkowitej.
Taki dowód można przeprowadzić dla dowolnej liczby czwórek w tej liczbie.
Założmy, że
\(\displaystyle{ 4444...444=k^2}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k\in Z}\)
widzimy, że ponieważ liczba po lewej stronie równości jest podzielna przez 2, to również k jest liczbą podzielną przez 2. Mamy więc
\(\displaystyle{ 444...44=4l^2}\) dla pewnego \(\displaystyle{ l\in Z}\). Z tej równości wynika, iż
\(\displaystyle{ 111...11=l^2}\) a to jest oczywiście sprzecznością, ponieważ liczba po lewej stronie równości daje resztę 3 przy dzieleniu przez 4 a co za tym idzie nie może być kwadratem liczby całkowitej.
Taki dowód można przeprowadzić dla dowolnej liczby czwórek w tej liczbie.
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Czy liczba jest kwadratem innej liczby??
... za wyjątkiem jednej czwórkilimes123 pisze:Taki dowód można przeprowadzić dla dowolnej liczby czwórek w tej liczbie.