Ile rozwiązań całkowitych?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
enigm32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 99 razy

Ile rozwiązań całkowitych?

Post autor: enigm32 »

Ile istneiej rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych tego równania:?
\(\displaystyle{ |x+y^2|+|x-y^2|+|y+x^2|+|y-x^2|=1984}\)

[ Dodano: 21 Marca 2008, 16:13 ]
Równanie jest symetryczne, zatem możemy założyć, że \(\displaystyle{ x \leqslant y(*)}\) (w odpowiedzi podamy wszystkie permutacje uzyskanych przy tym założeniu rozwiązań)
Podstawmy: \(\displaystyle{ y=xt,t \in \RR}\)
\(\displaystyle{ L=|x+x^2t^2|+|x-x^2t^2|+|xt+x^2|+|xt-x^2|=|x|(|1+xt^2|+|1-xt^2|+|t+x|+|t-x|)}\)
(na mocy warunku (*), mamy: \(\displaystyle{ \begin{cases} x>0 \Rightarrow t \geqslant 1\\x0\\t \geqslant 1\\x \geqslant t \end{cases}}\))
Teraz rozpatrujemy kolejne przypadki:
Ia
\(\displaystyle{ \begin{cases} x>0\\t\geqslant 1\\x \geqslant t \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ L=2x^2(t^2+1)}\)
Ib
\(\displaystyle{ \begin{cases} x>0\\t\geqslant 1\\x < t \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ L=2xt(xt+1)}\)
IIa
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\leqslant -1\\x\geqslant t \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ L=2tx(xt+1)}\)
IIb
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\leqslant -1\\x< t \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ L=2x^2(t^2+1)}\)
III
\(\displaystyle{ x=0}\) - otrzymujemy sprzeczność

Czyli po połączeniu przypadków mielibyśmy:
Gdy \(\displaystyle{ x \geqslant t\geqslant 1 \vee (x \leqslant -1\land x<t)}\) to \(\displaystyle{ 2x^2(t^2+1)=1984}\) (tutaj t musi być całkowite, ponieważ x należy do całkowitych z założenia zadania)
Gdy \(\displaystyle{ t>x \geqslant 1 \vee t \leqslant x \leqslant -1}\), to \(\displaystyle{ \begin{cases} 2tx(xt+1)=1984 t^2x^2+tx-992=0\\ x_1=\frac{-t-63|t|}{2t^2}\\x_2=\frac{-t+63|t|}{2t^2} \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 22 mar 2008, o 13:57 przez enigm32, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Ile rozwiązań całkowitych?

Post autor: arek1357 »

ale założyłeś że x|y
Awatar użytkownika
enigm32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 99 razy

Ile rozwiązań całkowitych?

Post autor: enigm32 »

arek1357 pisze:ale założyłeś że x|y
Co to znaczy? "x dzieli y"? Bo takiego czegoś nie zakładałem
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Ile rozwiązań całkowitych?

Post autor: arek1357 »

jK TO nie na samym początku zapisałeś że: y=xt

a co to innego oznacza???
Awatar użytkownika
enigm32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 99 razy

Ile rozwiązań całkowitych?

Post autor: enigm32 »

No masz rację, w takim razie to jest źle. Już to zmieniam, tam ma być oczywiście \(\displaystyle{ t \in R}\), tylko teraz tzreba się zastanowić, czy tak można dalej rozwiązać to zadanie. A te dwie odpwoiedzi sa poprawne, tylko że nie jeeyne teraz. Dzięki za to spostrzeżenie.
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

Ile rozwiązań całkowitych?

Post autor: przemk20 »

zauwaz, ze mozesz zalozyc
\(\displaystyle{ x\geq y \geq 0}\)
Awatar użytkownika
enigm32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 99 razy

Ile rozwiązań całkowitych?

Post autor: enigm32 »

Dlaczego tak?

[ Dodano: 22 Marca 2008, 13:58 ]
Gdy \(\displaystyle{ x⩾t⩾1∨(x⩽−1∧x<t)}\), to \(\displaystyle{ 2x^2(t^2+1)=1984}\) (tutaj t musi być całkowite, ponieważ x należy do całkowitych z założenia zadania)
Gdy \(\displaystyle{ t>x \geqslant 1 \vee t \leqslant x \leqslant -1}\), to \(\displaystyle{ \begin{cases} 2tx(xt+1)=1984 \Leftrightarrow t^2x^2+tx-992=0\\ x_1=\frac{-t-63|t|}{2t^2}\\x_2=\frac{-t+63|t|}{2t^2}\end{cases}}\)

Zagadz się teraz wszystko?

[ Dodano: 22 Marca 2008, 14:13 ]
Tutaj pod koniec lepiej wręcz wrócić do podstawinie i mamy w jednym przypadku \(\displaystyle{ 2y^2+2x^2=1984}\) a w drugim \(\displaystyle{ 2y^2+2y=1984}\)
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

Ile rozwiązań całkowitych?

Post autor: przemk20 »

a no bo stosujac podstawieni \(\displaystyle{ x_1=-x}\) dostajesz rownanie rownowazne wyjsciowemu
ODPOWIEDZ