dowód NWW i NWD

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
elektr0n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 9 lis 2007, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

dowód NWW i NWD

Post autor: elektr0n »

Proszę o pomoc w udowodnieniu iloczynu NWW(a,b)*NWD(a,b)=a*b bo nie mogę sobie z tym poradzić
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

dowód NWW i NWD

Post autor: mol_ksiazkowy »

Musi byc : ab=NWW(a,b)*d, i dalej pokazujemu ze d=NWD(a,b)
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

dowód NWW i NWD

Post autor: Dumel »

jak masz rozkład na czynniki to licząc NWD bierzesz wszystkie wspólne czynniki, a licząc NWW wszystkie z jednego rozkładu i te z drugiego ktore nie wystąpiły w pierwszym, czyli NWW*NWD to iloczyn wszystkich czynników pierwszych, czyli równe to jest a*b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

dowód NWW i NWD

Post autor: »

Uściślając ideę Dumla (Dumela?) : jeśli dana liczba pierwsza \(\displaystyle{ p}\) występuje w rozkładach liczb \(\displaystyle{ a,b}\) z wykładnikami odpowiednio \(\displaystyle{ k,l}\), to w liczbie \(\displaystyle{ NWD(a,b)}\) występuje ona z wykładnikiem \(\displaystyle{ min(k,l)}\), a w liczbie \(\displaystyle{ NWW(a,b)}\) występuje z wykładnikiem \(\displaystyle{ max(k,l)}\). Z uwagi zaś na oczywistą równośc \(\displaystyle{ min(k,l) + max(k,l) = k + l}\), każda liczba pierwsza występuje z tym samym wykładnikiem po obu stronach równości, a zatem równość istotnie jest prawdziwa.

Q.
mms
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 21 razy

dowód NWW i NWD

Post autor: mms »

Prosty i elegancki:

Kod: Zaznacz cały

http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon19/mon1901.pdf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

dowód NWW i NWD

Post autor: »

A ten co wyżej to nie jest prosty i elegancki?
Ale faktycznie tamten z książki (to chyba Sierpiński?) też ładny.

Q.
ODPOWIEDZ