x+y=150, NWD(x,y)=30, w liczbach naturalnych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Adam8891
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 mar 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieś
Pomógł: 3 razy

x+y=150, NWD(x,y)=30, w liczbach naturalnych

Post autor: Adam8891 »

Mam takie zadanie do rozwązania:
x+y=150
NWD(x,y)=30
mam podać wnik w liczbach naturalnych z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

x+y=150, NWD(x,y)=30, w liczbach naturalnych

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ x=30a \\
y=30b \\
NWD(a,b)=1 \\
30a+30b=150 \quad a+b=5 \\
(a=1 \ b=4) (a=2 \ b=3)}\)
ODPOWIEDZ