witam,
mam mało zadanko do rozwiązania... był bym wdzięczny za każdą pomoc...
treść zadania:
Niech p i q będą różnymi liczbami pierwszymi, a n liczbą naturalną. Wykaż, że jeśli p|n i q|n, to pq|n.
Zadanko: p|n i q|n to p*q|n
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Zadanko: p|n i q|n to p*q|n
Ostatnio zmieniony 11 mar 2008, o 17:53 przez wojciech0404, łącznie zmieniany 1 raz.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Zadanko: p|n i q|n to p*q|n
Skoro \(\displaystyle{ p|n}\) to \(\displaystyle{ n=p m}\).
Skoro \(\displaystyle{ q|n=pm}\) to \(\displaystyle{ q|m}\), ponieważ \(\displaystyle{ q}\) i \(\displaystyle{ p}\) są liczbami pierwszymi. Stąd \(\displaystyle{ m=q l}\).
Zatem \(\displaystyle{ n= p q l}\), czyli \(\displaystyle{ pq|n}\).
Skoro \(\displaystyle{ q|n=pm}\) to \(\displaystyle{ q|m}\), ponieważ \(\displaystyle{ q}\) i \(\displaystyle{ p}\) są liczbami pierwszymi. Stąd \(\displaystyle{ m=q l}\).
Zatem \(\displaystyle{ n= p q l}\), czyli \(\displaystyle{ pq|n}\).