Jak dowiesc tozsamosc:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} ({n \choose k})^{2}= {2n \choose n}}\)
dwumian newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszyny
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 21 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 19 kwie 2007, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biłgoraj/Kraków
- Pomógł: 39 razy
dwumian newtona
\(\displaystyle{ f(x)=(1+x)^n(1+x)^n=(1+x)^{2n}}\)
Odczytaj współczynnik przy \(\displaystyle{ x^n}\) na dwa sposoby.
Odczytaj współczynnik przy \(\displaystyle{ x^n}\) na dwa sposoby.
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszyny
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 21 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 19 kwie 2007, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biłgoraj/Kraków
- Pomógł: 39 razy
dwumian newtona
\(\displaystyle{ f(x)=({n \choose 0}+{n \choose 1}x+...+{n \choose n}x^n)({n \choose 0}x^n+{n \choose 1}x^{n-1}+...+{n \choose n})=(1+x)^{2n}}\)
Z jednej strony wynosi \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} ^{2}}\), a z drugiej \(\displaystyle{ {2n \choose n}}\), skąd wynika dana tożsamość.
Z jednej strony wynosi \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} ^{2}}\), a z drugiej \(\displaystyle{ {2n \choose n}}\), skąd wynika dana tożsamość.
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszyny
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 21 razy
dwumian newtona
A z jakiej strony jest \(\displaystyle{ {2n \choose n}}\) bo nie widze ;/
[ Dodano: 6 Marca 2008, 19:23 ]
Juz rozumiem, dzieki
[ Dodano: 6 Marca 2008, 19:23 ]
szablewskil pisze:A z jakiej strony jest \(\displaystyle{ {2n \choose n}}\) bo nie widze ;/
Juz rozumiem, dzieki
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
dwumian newtona
eh no a zdaje sie kombinatoryczny kontekst wzoru, to liczba trajektorii miedzy przeciwległymi wierzcholkami kwadratu o boku n i tylko po punktach kratowych po drodze