Wykaż, że jeśli

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
andrzejskurcz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 7 lut 2008, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Plock
Podziękował: 14 razy

Wykaż, że jeśli

Post autor: andrzejskurcz »

Pomozcie.

Wykaz ze jesli\(\displaystyle{ a + b + c = 0}\) ,to \(\displaystyle{ a^3 + b^3 + c^3 = 3abc}\)
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Wykaż, że jeśli

Post autor: bosa_Nike »

\(\displaystyle{ (a+b+c)^3=a^3+b^3+c^3+3(a+b+c)(ab+ac+bc)-3abc}\)
ODPOWIEDZ