uzasadnij podzielność przez 6

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
pomocnadlon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 16 gru 2007, o 17:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lbn
Pomógł: 1 raz

uzasadnij podzielność przez 6

Post autor: pomocnadlon »

Sumę kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych począwszy od n, zmniejszamy o 3n + 5. Uzasadnij, że otrzymana liczba jest podzielna przez 6.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

uzasadnij podzielność przez 6

Post autor: Wasilewski »

\(\displaystyle{ n^2 + (n+1)^2 + (n+2)^2 - 3n - 5 = n^2 + n^2 + 2n + 1 + n^2 + 4n +4 - 3n - 5 = 3n^2 + 3n = 3n(n+1)}\)
Liczba 3n jest podzielna przez 3, a jedna z liczb n lub (n+1) przez dwa.
ODPOWIEDZ