udowodnij że...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Hac_mi;
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmmm
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 6 razy

udowodnij że...

Post autor: Hac_mi; »

\(\displaystyle{ \sqrt[k]{n} Q}\) dla k{0} oraz \(\displaystyle{ n N}\) wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ n = m^{k} m N}\) ....
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

udowodnij że...

Post autor: Piotr Rutkowski »

\(\displaystyle{ \sqrt[k]{n}=\frac{p}{q}\Rightarrow n*q^{k}=p^{k} \ p,q\in N \ NWD(p,q)=1}\)
teraz starczy pomyśleć o rozkładzie na czynniki pierwsze i łatwo zauważyć, że musi być q=1 c.n.d.
ODPOWIEDZ