Liczba trzy cyfrowa

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
Kuken
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 10 lis 2007, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 1 raz

Liczba trzy cyfrowa

Post autor: Kuken »

Liczba trzycyfrowa ma każdą następną cyfrę- licząc od lewej do prawej - o 2 mniejszą od poprzedniej. Jeśli podzielimy tę liczbę przez sumę jej cyfr, to otrzymamy iloraz 50 i resztę 3. Co to za liczba?
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Liczba trzy cyfrowa

Post autor: Wasilewski »

\(\displaystyle{ 100(x+2) + 10x + x-2 = 50(x+2 + x + x-2) + 3 \\
111x + 198 = 150x + 3 \\
39x = 195 \\
x = 5}\)

Ta liczba to 753.
ODPOWIEDZ