Dla jakich "p" dane liczby są pierwsze

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

Dla jakich "p" dane liczby są pierwsze

Post autor: kluczyk »

Wyznacz wszystkie liczby naturalne \(\displaystyle{ p}\), dla których liczby \(\displaystyle{ p^{5}+p+1}\) i \(\displaystyle{ p^{11}+p+1}\) są pierwsze.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Dla jakich "p" dane liczby są pierwsze

Post autor: Rogal »

Wpierw sprawdzamy, że p = 1 nam pasuje. Następnie zauważmy, że jeśli obie liczby są pierwsze, to ich różnica jest parzysta, czyli p^6 jest parzyste, a ponieważ p jest naturalne, to p musiałoby być 2. Ale ręczny rachunek pozwala stwierdzić, że pierwsza z liczb nie będzie pierwsza. Czyli byłoby tylko p = 1.
Nie wiem, coś mi się to za proste wydaje, chyba coś zgubiłem : )
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Dla jakich "p" dane liczby są pierwsze

Post autor: bosa_Nike »

Robiłam tak: \(\displaystyle{ p^5+p+1=\left(p^2+p+1\right)\cdot\left(p^3-p^2+1\right)\ \ p^3-p^2+1=1\ \ p=1}\).
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Dla jakich "p" dane liczby są pierwsze

Post autor: robert9000 »

Rogal masz wieeeeeeelki błąd tylko;)
\(\displaystyle{ p^{11}-p^{5}=p^{6}}\) za chiny się nię nie zgodze;]
\(\displaystyle{ p^{6} p^{5}-p^{5}=p^{5}(p^{6}-1)}\)
wykładniki potęg się odejmuje przy dzieleniu;)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Dla jakich "p" dane liczby są pierwsze

Post autor: Rogal »

Rotfl. W sumie to już nic więcej nie powinienem pisać, ale post by był za krótki. Więc rotfl : )
ODPOWIEDZ