Znajdź liczby pierwsze
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 23 maja 2005, o 10:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Znajdź liczby pierwsze
Znaleźć liczby pierwsze \(\displaystyle{ p}\). takie że \(\displaystyle{ p+2}\) i \(\displaystyle{ p+4}\) tez są pierwsze
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Znajdź liczby pierwsze
Jeżeli \(\displaystyle{ p=2}\) mamy sprzeczność.
Dla \(\displaystyle{ p=3}\) mamy: \(\displaystyle{ p+2=5}\) i \(\displaystyle{ p+4=7}\) a to są liczby pierwsze.
Dla \(\displaystyle{ p>3}\) jedna z liczb \(\displaystyle{ p,p+2,p+4}\) jest podzielna przez 3, czyli nie jest pierwsza. Jedyne rozwiązanie to \(\displaystyle{ p=3}\)
Dla \(\displaystyle{ p=3}\) mamy: \(\displaystyle{ p+2=5}\) i \(\displaystyle{ p+4=7}\) a to są liczby pierwsze.
Dla \(\displaystyle{ p>3}\) jedna z liczb \(\displaystyle{ p,p+2,p+4}\) jest podzielna przez 3, czyli nie jest pierwsza. Jedyne rozwiązanie to \(\displaystyle{ p=3}\)