Znajdź wszystkie liczby całkowite spełniające równanie:
\(\displaystyle{ 2\cdot\left|x \right| + (-1)^{x} =17}\)
Przepraszam za zły dział. Wg mnie powinno być w "wartości bezwzględne". Przepraszam
Liczby całkowie x
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 28 paź 2007, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
- Podziękował: 50 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Liczby całkowie x
Powinno być w Teorii liczb.
Wystarczy zrobić sobie tak: \(\displaystyle{ 2|x| = 17 - (-1)^{x}}\) i wtedy prawa strona wynosi 16 bądź 18. Zastanowić się, kiedy lewa strona tyle wynosi i sprawdzić, które wyniki pasują.
Wystarczy zrobić sobie tak: \(\displaystyle{ 2|x| = 17 - (-1)^{x}}\) i wtedy prawa strona wynosi 16 bądź 18. Zastanowić się, kiedy lewa strona tyle wynosi i sprawdzić, które wyniki pasują.