Postać wykładnicza

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kylek2089
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 8 paź 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Postać wykładnicza

Post autor: kylek2089 »

\(\displaystyle{ 14! =8,71782912E10}\)

Zapisz liczbe w postaci wykładniczej. Znajdz najwyższą potęgę dzielącą liczbę 14!. Iloma zerami kończy się zapis dziesiętny dokładnej wartości 14! ? Czy wartośc 14! jest dokładna czy przybliżona? Czy wartość 20! pokazana na kalkulatorze 2,432902008E18 to wartość dokładna czy przybliżona ??

Moglibyście napisać co to jest postać wykładnicza jakoś po krótce bo nie moge znaleźć :/ . Dzieki ! [/latex]
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

Postać wykładnicza

Post autor: DEXiu »


Co do reszty pytań: skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ \max\{k\in\mathbb{N}:p^{k}|n!\}=\sum_{i=1}^{\infty}[\frac{n}{p^{i}}]}\), gdzie \(\displaystyle{ p\in\mathbb{P}}\) (p jest dowolną liczbą pierwszą) a \(\displaystyle{ [x]}\) oznacza największą liczbę całkowitą nie większą od x (tzw. cecha, część całkowita, albo funkcja entier)
Aby zbadać ilość zer na końcu danej silni (czyli najwyższą potęgę dziesiątki przez którą dana silnia się dzieli) wystarczy wziąć p=5 (zastanów się dlaczego).
bosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 22 sty 2008, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Edinburgh
Pomógł: 14 razy

Postać wykładnicza

Post autor: bosz »

A tak intuicyjnie...
co piata liczba dzieli sie przez 5..a wiec w iloczynie 14! beda to 5, 10
(stad pierwszyskladnik podanej powyzej sumy) co 25 dzieli sieprzez 25..
ale mamy tylko 16! wiec nastepne skladniki to 0

Dla liczb zlozonych tak sie nie da liczyc, bo jeden czynnik moe byc z innej liczby a drugi z innej..
np 5! dzieli sieprzez 6, bo czynnik 2 jest w 2 i 4 a czynnik 3 w 6.
ODPOWIEDZ