Iloczyn pewnego ciągu liczb jest równy

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
qkiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 21 paź 2004, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 20 razy

Iloczyn pewnego ciągu liczb jest równy

Post autor: qkiz »

Iloczyn\(\displaystyle{ (1-\frac{1}{2})(1-\frac{1}{3})(1-\frac{1}{4})......(1-\frac{1}{100})}\) jest równy
a)\(\displaystyle{ 1-\frac{1}{100!}}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{1}{100}}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{1}{100!}}\)

Więc jeśli chodzi o moje obliczenia to:
poodejmowałem to co jest w nawiasach i wyszło
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2})(\frac{2}{3})(\frac{3}{4})......(\frac{99}{100})}\) i dalej nie wiem co zrobić. A prawidłowo odpowiedź ma być B tylko trzeba to udowodnić jakoś. Dziękuję za pomoc.
TomciO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 289
Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 38 razy

Iloczyn pewnego ciągu liczb jest równy

Post autor: TomciO »

\(\displaystyle{ (\frac{1}{2})(\frac{2}{3})...(\frac{99}{100})=\frac{99!}{100!}=\frac{99!}{99!*100}=\frac{1}{100}}\)
Ostatnio zmieniony 5 maja 2005, o 14:50 przez TomciO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Iloczyn pewnego ciągu liczb jest równy

Post autor: Zlodiej »

Zauważ, że licznik z mianownikiem dwóch sąsiednich ułamków się poskracają ...
qkiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 21 paź 2004, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 20 razy

Iloczyn pewnego ciągu liczb jest równy

Post autor: qkiz »

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Rzeczywiście nie zauważyłem tego
ODPOWIEDZ