mod 7019801
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Pomógł: 1 raz
mod 7019801
Mam takie zadanie, nie mam pojęcia jak je rozwiązać...
Dowieść, że \(\displaystyle{ 10 ^{50} +1 \equiv 0 (mod 7019801)}\)
Ktoś może wie jak to zrobić?
Dowieść, że \(\displaystyle{ 10 ^{50} +1 \equiv 0 (mod 7019801)}\)
Ktoś może wie jak to zrobić?
mod 7019801
\(\displaystyle{ 101\cdot60101\cdot3541\cdot27961\cdot23702464296258769770591950101\cdot7019801=10^{50}+1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
mod 7019801
Xitami, czy dałbyś radę rozbić 7019801 na czynniki pierwsze? Być może to umożliwi jakiś znośny dowód
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Pomógł: 1 raz
mod 7019801
To na szczęście nie zadanie z konkursu Co nie zmienia faktu, że rozwiązanie Xitami jest (przynajmniej jak dla mnie;) dość ...hmm... czasochłonne Liczyłem na coś bardziej oczywistego, bez takich ogromniastych mnożeń. Zazwyczaj najprostsze rozwiązania są pod nosem i myślałem, że po prostu nie umiem go dostrzec Na mnożenie tego wszystkiego to chyba nie mam takiej dużej kartki :-D
mod 7019801
Nie wiem czy dobrze myślę i czy tak można:
\(\displaystyle{ 10 ^{50} \equiv -1 \mod 7019801}\)
ponieważ 7019800/50=140396, więc podnosimy do tej potęgi obie strony. z malego tw. fermata wychodzi.
Napiszcie czy jest ok.
\(\displaystyle{ 10 ^{50} \equiv -1 \mod 7019801}\)
ponieważ 7019800/50=140396, więc podnosimy do tej potęgi obie strony. z malego tw. fermata wychodzi.
Napiszcie czy jest ok.
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
mod 7019801
chodziło mu o to
\(\displaystyle{ 10^{50}\equiv 1 \mod 7019801}\)
\(\displaystyle{ \left( 10^{50}\right)^{140396} \equiv 1^{140396} \mod 7019801}\)
\(\displaystyle{ 10^{50\cdot 140396}\equiv 1 \mod 7019801}\)
\(\displaystyle{ 10^{7019800}\equiv 1 \mod 7019801}\)
co zachodzi na mocy małego tw fermata \(\displaystyle{ a^{p-1}\equiv 1 \mod p}\)
\(\displaystyle{ 10^{50}\equiv 1 \mod 7019801}\)
\(\displaystyle{ \left( 10^{50}\right)^{140396} \equiv 1^{140396} \mod 7019801}\)
\(\displaystyle{ 10^{50\cdot 140396}\equiv 1 \mod 7019801}\)
\(\displaystyle{ 10^{7019800}\equiv 1 \mod 7019801}\)
co zachodzi na mocy małego tw fermata \(\displaystyle{ a^{p-1}\equiv 1 \mod p}\)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, o 21:42 przez leapi, łącznie zmieniany 1 raz.