czy zero jest liczbą

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
elektryk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 6 lis 2007, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z tamtąd
Podziękował: 108 razy
Pomógł: 2 razy

czy zero jest liczbą

Post autor: elektryk1 »

parzystą...
Zawsze myślałem że liczba 0 nie jest ani parzysta ani nieparzysta, a tu sie okazuje w jednym zadaniu że jest parzysta.. Jak to jest?
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

czy zero jest liczbą

Post autor: dabros »

zero jest jak najbardziej liczbą parzystą, gdyż :
\(\displaystyle{ 0=0(mod \ 2)}\)
elektryk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 6 lis 2007, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z tamtąd
Podziękował: 108 razy
Pomógł: 2 razy

czy zero jest liczbą

Post autor: elektryk1 »

co to znaczy mod2
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

czy zero jest liczbą

Post autor: dabros »

\(\displaystyle{ mod \ 2}\) przyporządkowuje liczbie resztę z dzielenia przez 2;
a liczby parzyste przystają do 0 (mod 2)
elektryk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 6 lis 2007, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z tamtąd
Podziękował: 108 razy
Pomógł: 2 razy

czy zero jest liczbą

Post autor: elektryk1 »

Czyli chodzi o to że 0 dzieli się przez 2 bez reszty, ok dzięki.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

czy zero jest liczbą

Post autor: Piotr Rutkowski »

A może elementarnie bez kongruencji? Definicją liczby parzystej a jest \(\displaystyle{ \exists_{k\in Z}a=2k}\)
Weźmy \(\displaystyle{ a=k=0}\) co spełnia definicję
ODPOWIEDZ