wyznacz liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
elektryk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 6 lis 2007, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z tamtąd
Podziękował: 108 razy
Pomógł: 2 razy

wyznacz liczby

Post autor: elektryk1 »

Mam zadanie w którym na początku wyjaśniają w jaki sposób trzeba postępować, tylko że nierozumiem wyjaśnienia:
\(\displaystyle{ Wyrazenie\ \frac{n+2}{n-3} \ zapiszemy\ w \ postaci \frac{a}{n+b} + c, \ gdzie \ a, \ b, \ c C: \ \frac{n+2}{n-3}= \frac{n-3+3+2}{n-3}= \frac{n-3}{n-3}+ \frac{5}{n-3} =1+ \frac{5}{n-3}}\)
Nie rozumiem właśnie tego przejścia na tą drugą postać, w jaki sposób to zostało zrobione
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

wyznacz liczby

Post autor: dabros »

mianownik został wpisany do licznika ułamka i zmodyfikowany tak, aby licznik przybrał poprzednią postać - zostało to zrobione jedynie w celu uzyskania całości
ODPOWIEDZ