Mam iloczyn, potrzebuje sumy

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
MakFly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie

Mam iloczyn, potrzebuje sumy

Post autor: MakFly »

Mam iloczyn dwóch liczb całkowitych: \(\displaystyle{ x\cdot y=35}\). Potrzebuje sumy obu liczb. Czy, mając takie dane jak wskazałem, można otrzymać sumę Jeśli tak proszę o podanie rozwiązania bo siedze już nad tym tydzień i nie moge sobie z tym poradzić

PS: Liczba 35 oczywiście jest tylko przykładem i łatwo znaleźć liczby, ale mnie chodzi o sposób rozwiązania

Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Mam iloczyn, potrzebuje sumy

Post autor: Zlodiej »

Jeśli \(\displaystyle{ x,y\in \R}\) to wyników sumowania jest nieskończenie wiele.
Jeśli \(\displaystyle{ x,y\in C}\) to szukasz dzielników wyniku mnożenia.

Np. z tą 35.
Dzielnikami są 1, 5, 7, 35 czyli x+y=36 lub x+y=12.
MakFly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie

Mam iloczyn, potrzebuje sumy

Post autor: MakFly »

\(\displaystyle{ x,y\in C}\) Tylko że tak jak pisałem: 35 było dla przykładu a dla liczby np. 584741 znalezienie x i y będzie trochę uciążliwe Mnie chodzi raczej tylko o samą sumę a nie znalezienie x i y. Czy da się to zrobić x i y ≠ 1
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

Mam iloczyn, potrzebuje sumy

Post autor: bisz »

kiedys n apisalem programik na wyliczanie podziielniikow liiczb, mozesz zaczac od czegos takiego i potem np pozestawiaic je w odpowiedniiei pary bo mozliiwosc naturalniei bedzie sporo
MakFly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie

Mam iloczyn, potrzebuje sumy

Post autor: MakFly »

Mnie nie chodzi o program ale o wzór czy coś takiego.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Mam iloczyn, potrzebuje sumy

Post autor: Tomasz Rużycki »

Złodiej: Rozpatrz również ujemne x i y.


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
MakFly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie

Mam iloczyn, potrzebuje sumy

Post autor: MakFly »

x i y są liczbami dodatnimi Przepraszam za przeoczenie.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Mam iloczyn, potrzebuje sumy

Post autor: Rogal »

Jak dla mnie problem jest nierozwiązywalny, dopóki ktoś nie poda wzoru na rozkład dowolnej liczby na czynniki pierwsze.
ODPOWIEDZ