wykaz...
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
wykaz...
\(\displaystyle{ niech\ \sqrt{4x+1} W \ czyli \ \sqrt{4x+1}= \frac{p}{q} \ gdzie \ p,q C NWD(p,q)=1 \\
wtedy: \ 4x+1= \frac{p^{2}}{q^{2}} 4x= \frac{p^{2}-q^{2}}{q^{2}} x=\frac{p^{2}-q^{2}}{4q^{2}} W \\ sprzecznosc \ \ \ \ \ \ \ \sqrt{4x+1} NW}\)
wtedy: \ 4x+1= \frac{p^{2}}{q^{2}} 4x= \frac{p^{2}-q^{2}}{q^{2}} x=\frac{p^{2}-q^{2}}{4q^{2}} W \\ sprzecznosc \ \ \ \ \ \ \ \sqrt{4x+1} NW}\)
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
wykaz...
no to dowód nie wprost
załóżmy że \(\displaystyle{ x Q}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{4x+1} Q}\)
wtedy \(\displaystyle{ \sqrt{4x+1} =k}\) gdzie \(\displaystyle{ k\in Q}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{4x+1} =k 4x+1 =k^2 x= \frac{k^2-1}{4}}\)
i tutaj dochodzimy do sprzeczności gdyż z lewej strony równości mamy liczbę niewymierną a z prawej wymierną
zatem \(\displaystyle{ \sqrt{4x+1} Q}\)
q.e.d
załóżmy że \(\displaystyle{ x Q}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{4x+1} Q}\)
wtedy \(\displaystyle{ \sqrt{4x+1} =k}\) gdzie \(\displaystyle{ k\in Q}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{4x+1} =k 4x+1 =k^2 x= \frac{k^2-1}{4}}\)
i tutaj dochodzimy do sprzeczności gdyż z lewej strony równości mamy liczbę niewymierną a z prawej wymierną
zatem \(\displaystyle{ \sqrt{4x+1} Q}\)
q.e.d