NWD Znajdz liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Deffin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 gru 2007, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

NWD Znajdz liczby

Post autor: Deffin »

NWD liczb naturalnych jest równy 6 zaś najmniejsza wspólna wielokrotność tych liczb jest równa 210. Znajdź te liczby.


Nie wiem czy to wszystkie liczby ale znalazłem takie pary: (210;6)(210;30)(210;42)(42;30)

i przydal by się jakiś wzór bo liczyłem to na swój sposób.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

NWD Znajdz liczby

Post autor: Wasilewski »

\(\displaystyle{ NWD(210,30) = 30 \ \ NWD = (210,42) = 21}\)
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

NWD Znajdz liczby

Post autor: dabros »

\(\displaystyle{ NWD(a,b) NWW(a,b)=ab}\)
to powinno wyjaśnić sprawę:
poprawne są tylko pary (210,6) oraz (42,30)
Deffin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 gru 2007, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

NWD Znajdz liczby

Post autor: Deffin »

dzieki
ODPOWIEDZ