wykaż, że...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
chris_stargard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stargard
Podziękował: 40 razy

wykaż, że...

Post autor: chris_stargard »

Wykaż, że \(\displaystyle{ \sqrt[3]{5 \sqrt{2} + 7 } - \sqrt[3]{5 \sqrt{2} - 7 } =2}\)


Próbowałem podnieść wszystko do 3 potęgi, ale wróciłem do punktu wyjścia
Awatar użytkownika
jarekp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 173
Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 56 razy

wykaż, że...

Post autor: jarekp »

zadania tego typu najczęściej idą w następujący sposób:

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{5 \sqrt{2} + 7 } - \sqrt[3]{5 \sqrt{2} - 7 } =
\sqrt[3]{(\sqrt{2} + 1 )^3} - \sqrt[3]{ (\sqrt{2} - 1)^3 }=\sqrt{2} + 1-(\sqrt{2} -1)=2}\)



chris_stargard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stargard
Podziękował: 40 razy

wykaż, że...

Post autor: chris_stargard »

hehs no tak life is brutal
ODPOWIEDZ