Mamy wielomiany A(x) i B(x) jakieś dowolne.
Jak policzyć NWW(A,B) i NWD(A,B).
Policz NWW(A,B) i NWD(A,B) liczb A i B
- Arek
- Użytkownik
- Posty: 1729
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
Policz NWW(A,B) i NWD(A,B) liczb A i B
A co rozumiesz przez NWW i NWD dwóch wielomianów?
Jak pamiętam, to są to odpowiednio także wielomiany...
Jeżeli tak, to wygląda na to, że musisz znać pierwiastki rzeczywiste tych wielomianów...
Jak pamiętam, to są to odpowiednio także wielomiany...
Jeżeli tak, to wygląda na to, że musisz znać pierwiastki rzeczywiste tych wielomianów...
Policz NWW(A,B) i NWD(A,B) liczb A i B
NWD znalazłem:
A:B -> A=G*B+r1
B:r1 -> B=G1*r1+r2
r1:r2 -> r1=G2*r2+r3
...
I NWD to jest ostatnia niezerowa reszta.
Co do NWW to nie mam pojęcia.
A:B -> A=G*B+r1
B:r1 -> B=G1*r1+r2
r1:r2 -> r1=G2*r2+r3
...
I NWD to jest ostatnia niezerowa reszta.
Co do NWW to nie mam pojęcia.
- Arek
- Użytkownik
- Posty: 1729
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
Policz NWW(A,B) i NWD(A,B) liczb A i B
W wielomianach nie stosujemy algorytmu Euklidesa!!!!
Jeżeli wielomian jeden jest postaci:
W(z) = (z-z_1)(z-z_2)(...)(z-z_k)
a drugi postaci:
Y(z) - (z- q_1)(z-(q_2)...(z-q_m)
gdzie z_i"e"C, q_j"e"C, i"e"{1,2,...,k}, j"e"{1,2,...,m}
To jeżeli istnieją wśród q i z liczby zespolone, które są równe, nazwijmy je:
w_1, w_2, ..., w_s, s"e"N
to NWD(W,Y)= (z-w_1)(z-w_2)...(z-w_s)
a NWW to (z-w_1)(z-w_2)...(z-w_s)razy wszystkie czynniki, które są bądź "q" bądź "z", ale nie są "w"
Jeżeli wielomian jeden jest postaci:
W(z) = (z-z_1)(z-z_2)(...)(z-z_k)
a drugi postaci:
Y(z) - (z- q_1)(z-(q_2)...(z-q_m)
gdzie z_i"e"C, q_j"e"C, i"e"{1,2,...,k}, j"e"{1,2,...,m}
To jeżeli istnieją wśród q i z liczby zespolone, które są równe, nazwijmy je:
w_1, w_2, ..., w_s, s"e"N
to NWD(W,Y)= (z-w_1)(z-w_2)...(z-w_s)
a NWW to (z-w_1)(z-w_2)...(z-w_s)razy wszystkie czynniki, które są bądź "q" bądź "z", ale nie są "w"
Policz NWW(A,B) i NWD(A,B) liczb A i B
w=(x-1)^5 (x+2)^2 (x^2 +3)(x^2 +4)^2
v=-2(x-1)^2 (x+2)(x+5)(x^2 +4)
To ile wynosi NWW(w,v), z tego co napisałeś.
v=-2(x-1)^2 (x+2)(x+5)(x^2 +4)
To ile wynosi NWW(w,v), z tego co napisałeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Policz NWW(A,B) i NWD(A,B) liczb A i B
w=(x-1)^5 (x+2)^2 (x^2 +3)(x^2 +4)^2
v=-2(x-1)^2 (x+2)(x+5)(x^2 +4)
jak dla mnie to
NWW(w,v)=-2(x-1)^2 (x+2)^2 (x+5) (x^2+3) (x^2+4)^2
v=-2(x-1)^2 (x+2)(x+5)(x^2 +4)
jak dla mnie to
NWW(w,v)=-2(x-1)^2 (x+2)^2 (x+5) (x^2+3) (x^2+4)^2